Der er mange informationer og begreber at holde styr på, når man skal sammenligne og finde de helt rigtige LED pærer. Begreber som: RA, Lumen, Kelvin, Watt og lignende. Vi kan godt forstå, hvis det virker en anelse uoverskueligt at finde ud af, hvad det hele betyder og hvad man skal kigge efter. Vi har derfor lavet et overskueligt opslagsværk, som gerne skulle gøre det nemmere for dig at bevæge dig igennem begrebsjunglen, og hjælpe dig frem til at kunne finde de LED pærer, som dækker lige netop dit behov.

Hvad er LED?
LED står for Light Emitting Diode, hvilket oversat til dansk betyder lysdiode. Der er mange gode grunde til at anvende lysdioder til belysning. De er blandt andet utroligt energieffektive, miljøvenlige, robuste og har lang levetid. 
 
Hvorfor LED-pærer?
Svaret er simpelt. LED-pærer kan spare dig for tusindvis af kroner på din El-regning. LED-pærer vil reducere CO2 udledningen i naturen. LED-pærer har så lang en levetid, at du nærmest vil renovere huset før du skifter pæren. Endelig vil gløde & fluorescereende pærer (sparepærer) være forældet inden for 10 år.

Hvad er Lumen?
Lumen (Lm), også kaldet lysstrøm, er betegnelsen for den mængde af lys, der udsendes fra en uafskærmet lyskilde 360grader rundt om i en radius på 1m.
Eksempler:
36 watt lysstorør: 2800 Lm
60 watt glødepærer: 700 Lm
40 watt glødepærer: 400 Lm
11 watt sparerpærer: 500 Lm
 4 watt LED pærer: 300 Lm

Hvad er Lux?
Belysningsstyrken LUX (E) er et mål for, hvor kraftigt en flade er belyst.
Eksempler:

Middagssol: 100.000 Lux
Halogen G4 10 W: 150 Lux på 60 cm afstand
LED pærer G4 1 W: 130 Lux på 60 cm afstand
Glødelampe E27 40 W: 42 Lux på 1 m afstand
A-pærer E27 11 W: 53 Lux på 1 m afstand
LED pærer E27  4 W: 52 Lux på 1 m afstand

Hvilken watt skal jeg vælge?
En LED pære giver ca. 7 gange så meget lys pr. watt som en glødepære. For at finde ud af, hvor mange Watt en LED pære skal have i forhold til en glødepære, kan du derfor bruge tommelfingerreglen, der hedder 1 til 7. Det vil sige, at har du en lampe, der kræver en 25 watt glødepære, skal du bruge en 3 watt LED pære som erstatning (25W /7 = ca. 3 W).

Glødepære     LED pære
20-30 watt      3-4 watt
30-40 watt      5-6 watt
40-50 watt      6-8 watt
 
LED pærens lysudsendelse i Lumen sammenlignet med glødepærens effektforbrug i watt
I nedenstående oversigt kan du se, hvor mange Lumen en LED pære skal have, for at kunne erstatte en gammeldags glødepære målt i watt.
 
Glødepærer LED-pærer
 
15   watt 140  lumen
25   watt 250  lumen
40   watt 470  lumen
60   watt 800  lumen
100 watt 1.050 lumen
 
Ovennævnte gælder for ikke retningsbestemte lyskilder
 
Energieffektivitet
Når man vil sammenligne forskellige pæres effektivitet, bruger man primært to parametre; hvor meget lys pæren udsender (Lumen) og den energi den bruger (Watt). Effektiviteten angives i Lumen/Watt (lm/W) og viser, hvor effektivt pæren omdanner den brugte energi til synligt lys. De mest effektive hvide lysdioder på markedet har en effektivitet på over 100 Lm/W. Lysdioder er således 7 gange så effektive som glødepærer, 3 gange så effektive som halogenpærer og dobbelt så godt som de meget populære sparepærer, der typisk har en effektivitet på 50-60 Lm/W.
 
Farvegengivelse - Hvad er Kelvin og Ra/CRI-indeks?
Et af de vigtige parametre, der altid bør overvejes ved valg af pærer er lysets farvekvalitet. Her er de bedste lysdioder næsten på niveau med halogen- og glødepærer, og i flere tilfælde mindst lige så gode som lysstofrør og sparepærer.
Men når man snakker om LED pærer, er hvidt lys ikke bare hvidt lys. Der findes kold hvid, neutral hvid og varm hvid. Farvekvaliteten af disse forskellige typer hvidt lys er defineret ved hjælp af to parametre, nemlig farvetemperaturen (lysfarven), som angives i Kelvin, (forkortes K) og farvegengivelses-indekset (Ra/CRI-indeks).
 
Farvetemperaturen: Kelvin (K)
Der er tre forskellige kategorier af hvidt lys i LED pærer: varmt, neutralt og koldt.
• Den varme hvide har en farvetemperatur på mellem 2.700-3000 K
• Den neutrale hvide på mellem 3.500-4.500 K
• Den kolde hvide på mellem 4.500-10.000 K
Den varme hvide indeholder lidt gult lys, den kolde hvide lidt blåt lys, og den neutrale er ikke farvet. Den, der minder mest om en almindelig pære, er den varme hvide, fordi glødepærer også udsender et lidt gult lys.
 
Skal du bruge en pære til dagligdagsbrug i dit hjem, vil vi derfor anbefale dig at gå efter en pære med 2.700-3.000 K.
Farvegengivelses-index: RA/CRI
En pæres farvegengivelses-indeks har en RA-værdi mellem 0 og 100 og siger noget om, hvor god pæren er til at gengive 8 referencefarver. Dagslys har den bedste farvegengivelse på 100, gløde- og halogenpærer har en farvegengivelse på 99 og sparepærer og almindelige lysstofrør har en farvegengivelse på lidt over 80. Lysstofrør produceres dog med Ra-værdier fra 50-98 og kan derfor fås i udgaver med speciel god farvegengivelse, der næsten er på højde med glødepærer. Til sammenligning har de bedste hvide lysdioder en Ra-værdi op til 95, hvilket er tæt på halogenglødepærer og de bedste lysstofrør.
 

Farvegengivelsesindex

Ra 90 - 100

Meget God

              Ra 75 – 90

God

              Ra 50 – 75

Rimelig

              Ra 0 – 50

Ikke acceptabelt

Eksempler på Ra-værdier:

Dagslys:

Ra = 100

Glødepære:

Ra = 99

LED-pærer:

Ra = 75 - 97

Lysstofrør:

Ra = 52 – 97

Forventet levetid
Levetiden for en LED pære ligger ofte mellem 25.000 og 50.000 timer, men afhænger i høj grad af, hvordan du behandler lysdioden. Høje temperaturer og kraftige strømbelastninger kan kraftigt reducere levetiden for en lysdiode. Der kan også være rigtig stor forskel på lysdioders levetid og kvalitet fra en producent til en anden. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på de betingelser, der skal overholdes, for at du kan opnå de lange levetider på dine LED pærer.
 
Dæmpbarhed
Lysdioder tænder øjeblikkeligt og giver fuld lysstyrke fra starten. Ønsker du en LED pære, som er beregnet til at kunne dæmpes, skal du være opmærksom på, at den skal være specielt designet til det. De fleste LED pærer på markedet indeholder nemlig ikke den nødvendige elektronik. Kig derfor altid på emballagen, hvor det fremgår direkte om pæren kan dæmpes eller ej.
Der kan være få tilfælde, hvor din lysdæmper ikke virker sammen med dæmpbare LED-pærer. Dette kan eventuelt skyldes at din lysdæmper kræver et bestemt forbrug (fx. minimum 40 watt) for at virke. Ved at erstatter dine spots/pærer med LED, kommer forbruget ofte under det krævede forbrug (fx. minimum 40 watt) - og det kan derfor være nødvendigt at udskifte din dæmper.

Producenter

Nyhedsbrev